Salicilna kiselina: sve što trebate znati

BHA ili salicilna kiselina je postala popularan sastojak u njezi kože, i to s dobrim razlogom. No, znate li kako djeluje na kožu, koji tipovi kože mogu imati najviše dobrobiti od korištenja BHA kiseline, na što paziti prilikom korištenja i kako je uopće uvesti u rutinu? Odgovore na to potražite dalje u tekstu!

Način djelovanja

Skraćenica BHA znači beta-hidroksilna kiselina (beta-hydoxy acid) te opisuje molekulu salicilne kiseline. Da ne ulazim rasprave o kemijskom mehanizmu djelovanja salicilne kiseline, reći ću samo da je zbog svoje molekularne građe salicilna kiselina topiva u mastima. Kako je sebum na našoj koži mast, svojstvo topivosti u mastima omogućava salicilnoj kiselini da probije kroz nakupine sebuma te ih razgradi. Stoga, salicilna kiselina odlično čisti pore i tako umanjuje pojavnost prištića, mitesera, akni i niti sebuma.

Drugo djelovanje koje salicilna kiselina ima uslijed topivosti u mastima je nježna eksfolijacija površinskog sloja kože. Naime, površinski sloj naše kože (stratum corneum ili zaštitna barijera) se sastoji od mrtvih stanica kože međusobno ”slijepljenih” lipidima, odnosno mastima. Salicilna kiselina otapa lipide koji drže mrtve stanice kože zajedno te tako provodi nježnu eksfolijaciju. Pri tome se mora naglasiti da je riječ o uistinu nježnoj eksfolijaciji, ali kao i sa svakom eksfolijacijom – trebamo paziti da ne pretjeramo s njom i koristiti SPF.

Osim ovih djelovanja, salicilna kiselina ima antibakterijsko djelovanje te može utjecati na smanjenje broja bakterija koje izazivaju akne. Također, ima i protuupalno djelovanje i pomaže smiriti upale. Novija istraživanja pokazuju da salicilna kiselina može imati i djelovati kao blaga zaštita od UV zraka. No, SPF je i dalje obavezan, pošto nekoliko kapi salicilne kiseline neće pružiti dostatnu zaštitu.

Za koji tip kože je namijenjena?

Zbog svog djelovanja u smislu dubinskog čišćenja pora, salicilna kiselina ima najbolje djelovanje na kožu koja proizvodi višak sebuma. Masna i mješovita koža će najbolje osjetiti dobrobiti salicilne kiseline koja će ukloniti višak sebuma, smanjiti učestalost začepljenih pora te tako prevenirati prištiće i komedone.

Normalnoj i suhoj koži salicilna kiselina može biti pretjerano isušujuća, pogotovo ako je koriste učestalo. Ipak, pametnim odabirom proizvoda, može se pokazati kao super izbor za smanjenje niti sebuma na nosu.

Moguće negativne strane salicilne kiseline

Obzirom da djeluje tako da otapa i uklanja masnoću s kože, salicilna kiselina može djelovati isušujuće. Svaka koža, pa čak i masna i mješovita, treba određenu količinu sebuma na sebi kako bi bila zdrava, jedra i elastična. Pretjeranim korištenjem salicilne kiseline, možemo koži oduzeti previše njene prirodnih ulja te kao posljedicu izazvati dehidraciju ili narušenu zaštitnu barijeru kože.

Kako bismo ovo izbjegli, bitno je ne koristiti salicilnu kiselinu svaki dan. Ovisno o jačini proizvoda, u rutini ćemo je koristiti 3 puta tjedno do svaki drugi dan.

Kako uvesti salicilnu kiselinu u rutinu?

Prije uvođenja proizvoda sa salicilnom kiselinom u rutinu, potrebno je napraviti patch test. Na maloj površini kože nanesemo malu količinu proizvoda te pričekamo 48h. Ako je riječ o proizvodu koji se ispire, ne ostavljamo ga na koži bez ispiranja, već slijedimo upute proizvođača o ispiranju proizvoda. Ako nakon 48 sati nema nikakvih negativnih reakcija kože na proizvod, možete ga koristiti na licu.

Za početak, proizvod koristite svako treći dan, kako bi ste izbjegli pretjerane iritacije kože. Ako nakon mjesec dana korištenja proizvoda vidite da vam koža ne pokazuje znakove dehidracije ili iritacije, možete početi koristiti proizvod 3 puta tjedno do svako drugi dan. Ne zaboravite i dalje pratiti stanje kože i reagirati na ikakve znakove iritacije ili dehidracije.

Iritacije kože se mogu javiti u vidu crvenila, osipa ili ljuskanja te pokazuju da vam je proizvod preagresivan ili vaša koža ne reagira dobro s njime. Najsigurnije što možete napraviti u tom slučaju jest da prestanete koristiti proizvod te u svoju rutinu uključite umirujuće proizvode poput cica kreme.

Dehidraciju ćete prepoznati po osjećaju zatezanja, umornom izgledu kože, a ponekad i ljuskanju kože. Pojačajte hidrataciju kože hidratantnim serumima, tonicima i emulzijama te vlagu zaključajte okluzivnim kremama.

Prilikom određivanja učestalosti korištenja proizvoda, vodite se i time koje druge sastojke imate u rutini. Također, pazite da ne koristite više od jednog proizvoda sa salicilnom kiselinom u tjednoj rutini. Ako koristite azelaičnu ili AHA kiseline (glikolna, laktična, mandelična), možda ćete morati prorijediti korištenje salicilne kiseline (a možda vam nije ni potrebna). Imajte na umu da su kiseline dodatak rutini, ne njena osnova!

Prijedlozi proizvoda s BHA kiselinom

Na tržištu postoji široka ponuda proizvoda sa salicilnom kiselinom, no ovdje ću izvdojiti 4 hrvatska proizvoda:

Olival mikroeksfolijant

Odličan proizvod za masnu i mješovitu kožu. Riječ je o praškastom proizvodu s 1% salicilne kiseline, no zbog svoje formulacije i količine proizvoda koji koristimo, jači je od proizvoda sa 2% salicilne kiseline. U sebi sadrži zrnca ricinusa koja provode blagi mehanički pilig, gotovo pa tek masažu.

Proizvod se ispire, ne ostavlja se na koži te se koristi najviše do 3 puta tjedno. Mogu ga koristiti i osobe normalne i suhe kože, no ne češće od jedanput tjedno, pošto može biti jako isušujuć. Proizvod je obožavam od strane zaljubljenika u njegu kože i definitivno je riječ o Olivalovom bestselleru.

L’adria Clarifying serum

Serum s 2% salicilne kiseline koji u sebi sadrži i neke humektanse. Odličan izbor za osobe masne do mješovite kože koje preferiraju serume. Nježan je prema koži, osobe masne i mješovite kože ga mogu koristiti svako drugi dan, dok je za one s normalnom i suhom kožom bolje da ga koriste svako treći dan, samo na problematična područja. Iako učinkovit, proizvod je jako nježan. Kada se koristi kao spot tretman, djeluje i na upalno crvenilo i na sami prištić.

Aprive SOS Skin

Serum lagano gelaste teksture s 2% salicilne kiseline kojeg mogu koristiti svi tipovi kože, a pogotovo osjetljiva koža sklona upalama, posto sadrži i umirujuće, protuupalne sastojke. Jako je nježan, djeluje blago, ali učinkovito. Hidratizira kožu te poništava isušujući učinak salicilne kiseline.

Skintegra Clarion

Serum s 2% salicilne i 4% glikolne kiseline, namijenjen onima koji žele u jednom proizvodu imati i AHA i BHA kiseline. Ne bi ga preporučila osobama osjetljive kože i kože sklone dehidraciji. Treba ga se koristiti umjereno, moja preporuka je ne više od 3 puta tjedno.

Zaključak

Salicilna kiselina je sastojak koji najbolje odgovara masnoj i mješovitoj koži, no uz pametnu primjenu može biti korisna za sve tipove kože. Kao i kod svakog proizvoda, tako i za proizvode sa salicilnom kiselinom prije prve upotrebe trebamo napraviti patch test. Prilikom primjene salicilne kiseline, moramo obratiti pozornost na moguće iritacije ili pretjerano isušivanje kože.

Na tržištu se nudi veliki broj proizvoda sa salicilnom kiselinom, od kojih su mnogi hrvatski proizvodi. Istražite sastav i djelovanje prije nego li se odlučite koji proizvod uvrstiti u svoju rutinu.

Objavio TamaraDreamsOfSkincare

Rođena u zviježđu azelaične. Zaljubljenik u znanost i skincare. Nesuđeni filozof.

Komentiraj

Design a site like this with WordPress.com
Započnite